Documenta UniversitariaDocumenta Universitaria

 

Usuari desconegut no connectat Entra  |  Em vull donar d'alta

BHR (Biblioteca d'Hist˛ria Rural)

Delmes, censos i llu´smes

El feudalisme tardÓ a la Catalunya Vella (Vegueria de Girona, s. XVI-XVII)

Pere Gifre i Ribas

Paper

coberta

En aquest llibre es presenta un estudi del feudalisme tardà a la Catalunya Vella. L’anàlisi de la sentència arbitral de Guadalupe (1486) i la seva allargada presència en els segles XVI i XVII permet reobrir el debat sobre el feudalisme a Catalunya, on la pràctica de la capbrevació esdevingué norma per a l’afirmació del domini directe i assegurança de la percepció dels censos deguts pel domini útil. La jurisdicció sortí inalterada de Guadalupe, tot i que l’Audiència va obrir serioses expectatives a les comunitats pageses per eludir les cúries baronials. Al mateix temps, les accions de protesta de la pagesia es van posar de manifest a nivell local qüestionant directament la renda feudal (delmes, censos i lluïsmes), accions que foren contrarestades amb  l’actuació dels braços militar i eclesiàstic en corts generals i amb una activa actuació judicial.

En aquest llibre s’aporten elements suficients perquè es torni a reflexionar sobre la reafirmació i la  recomposició de la renda feudal a la Catalunya Vella en els primers segles de l’època moderna.

 

Comanda

18,27 €

ISBN: 978-84-9984-120-5
DL: B-39.791-2011

270 pÓgines
13 x 20 cm
R˙stica amb solapes
Idiomes: catalÓ

 


fi llibre
 

llibres, notÝcies, novetats?

Cerca
BHR (Biblioteca d'Hist˛ria Rural) Publicacions de la CÓtedra UNESCO UT Publicacions de la CÓtedra Walter Benjamin IULA (UPF) Estudis de cultura escrita i visual Quaderns de Medi Ambient Publicacions de la CÓtedra Ferrater Mora Publicacions del Laboratori d'Arqueologia i Prehistoria de la Universitat de Girona Publicacions de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes UNICA-Estudis CÓtedra Promociˇ de la Salut Papers de l'IRH Publicacions de l'ICRPC BHR (Biblioteca d'Hist˛ria Rural)
eDU-Library
veure totes les sŔries de Documenta Universitaria
veure tots els e-books de Documenta Universitaria
edita amb nosaltres
Distribuciˇ
descarrega els catÓlegs de Documenta Universitaria

902 44 00 12

A fi de proporcionar el millor servei possible, per a visites i entrevistes personals concerteu cita prŔvia per correu electr˛nic a l'adreša o per telŔfon.

á

de dilluns a divendres de 8.45 a 14.00

 

Qui som DU | SŔries i llibres | Edita amb nosaltres | Distribuciˇ | DescÓrrega de catÓlegs | Contacte

Edicions A Peticiˇ, SL ę 2008. CIF B17741240.
Parc CientÝfic i Tecnol˛gic de la UdG. Edifici Giroempren - Despatx A1.18. C/ Pic de Peguera 11. 17003, Girona - Tel. +34 902 44 00 12 - Fax +34 972 18 34 57
inscrita al Registre Mercantil de Girona, al Volum 1919, Foli 108, Secciˇ 8, full n˙m. GI-31787, inscripciˇ 1a