Documenta UniversitariaDocumenta Universitaria

 

Usuari desconegut no connectat Entra  |  Em vull donar d'alta

BHR (Biblioteca d'Histōria Rural)

L’organitzaciķ de l’espai rural a l’Europa mediterrānia.

Masos, possessions, poderi

Rosa Congost Colomer, Gabriel Jover i Avellā, Giuliana Biagioli (Ed.)

e-book Ediciķ electrōnica en format EPUB

coberta

A les darreres dècades, les transformacions agràries a l'època moderna han generat vius debats entre els historiadors de l'Europa Occidental. Els resultats de les recerques han fet caure el paradigma dominant, inspirat en el model anglès, que associava un paisatge d'explotacions familiars pageses amb l'estancament i l'immobilisme agraris. Si avui alguna cosa és clara és que la realitat històrica d'aquells segles era molt més rica, variada i complexa del que havíem suposat; en la nova visió, la tesi d'un creixement econòmic protagonitzat per pagesos ja no provoca escarafalls. Aquest llibre mostra tres exemples de desenvolupament agrari precoç i important a l'Europa Mediterrània. Les tres societats que presentem són societats que tenen com a tret bàsic i comú un sistema agrari centrat en uns mateixos conreus, els de l'anomenada trilogia mediterrània, el blat, el vi i l'oli. Un altre element comú de les tres àrees d'estudi és que es tracta d'espais que s'han articulat durant segles a l'entorn d'unes unitats d'explotació específiques: els masos a la Catalunya Vella, les possessions a l'illa de Mallorca i els poderi a la Itàlia Central. Però les tres societats, malgrat aquestes semblances, es troben molt diferenciades entre si. El lector podrà observar aquí els processos d'evolució històrica que les han anat conformant i diferenciant des de la baixa edat mitjana fins als nostres dies o, com a mínim, fins a mitjan segle XX.

La idea d'aquest llibre va sorgir fa alguns anys en el si d'una trobada dels grups integrants de la Xarxa Temàtica d'Història Rural.

La Xarxa Temàtica d'Història Rural, finançada per la Generalitat de Catalunya des de 1994, integra els grups de recerca d'història rural de les Universitats de Girona, Autònoma de Barcelona, Còrdova, les Illes Balears, Vic i de la Universitat de Pisa. La comparació de l'organització dels espais rurals de les àrees de la Catalunya Vella, l'illa de Mallorca, la Toscana i l'Andalusia Occidental, va constituir el tema de dos seminaris organitzats per la Xarxa. El primer, a Mallorca, organitzat per la investigadora  principal del grup de les Illes Balears, Isabel Moll, el 1997. El segon, concebut com a continuació del primer, va tenir lloc a Girona, el 1998, en el marc del XI Seminari d'Història Econòmica de la Universitat de Girona.

Els treballs aplegats en aquest llibre han estat realitzats per un conjunt de deu autors. Per a la Catalunya Vella, Rosa Congost, Llorenç Ferrer, Pere Gifre, Rosa Lluch, Elvis Mallorquí i Enric Saguer, tots ells membres del Centre de Recerca d'Història Rural de la Universitat de Girona. Per al cas de Mallorca, Gabriel Jover, també membre del CRHR de la UdG i Antònia Morey, professora de les Illes Balears. Per al cas de la Itàlia Central, Giuliana Biagioli, professora de la Universitat de Pisa i Maria Ginatempo, professora de la Universitat de Siena.

10,09 €
Títol a impremta. Disponible en pocs dies.

ISBN: 978-84-92707-86-7
DL: Gi-1088-2010

384 pāgines
E-book
Idiomes: catalā

 

 

ATENCIĶ! Per poder obrir i llegir els ebooks en format swf, has de tenir instalˇlat al teu ordinador el programa Flash Player o el plugin corresponent al teu navegador.
Si no disposes d'aquest programa, pots descarregar-lo gratuītament aquí

 


fi llibre
 

llibres, notícies, novetats?

Cerca
BHR (Biblioteca d'Histōria Rural) Publicacions de la Cātedra Ferrater Mora Papers de l'IRH IULA (UPF) UT Publicacions de la Cātedra UNESCO Publicacions de l'ICRPC Quaderns de Medi Ambient Estudis de cultura escrita i visual Publicacions de la Cātedra Walter Benjamin Publicacions de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes Publicacions del Laboratori d'Arqueologia i Prehistoria de la Universitat de Girona UNICA-Estudis Cātedra Promociķ de la Salut BHR (Biblioteca d'Histōria Rural)
eDU-Library
veure totes les sčries de Documenta Universitaria
veure tots els e-books de Documenta Universitaria
edita amb nosaltres
Distribuciķ
descarrega els catālegs de Documenta Universitaria

902 44 00 12

A fi de proporcionar el millor servei possible, per a visites i entrevistes personals concerteu cita prčvia per correu electrōnic a l'adreįa o per telčfon.

 

de dilluns a divendres de 8.45 a 14.00

 

Qui som DU | Sčries i llibres | Edita amb nosaltres | Distribuciķ | Descārrega de catālegs | Contacte

Edicions A Peticiķ, SL Š 2008. CIF B17741240.
Parc Científic i Tecnolōgic de la UdG. Edifici Giroempren - Despatx A1.18. C/ Pic de Peguera 11. 17003, Girona - Tel. +34 902 44 00 12 - Fax +34 972 18 34 57
inscrita al Registre Mercantil de Girona, al Volum 1919, Foli 108, Secciķ 8, full núm. GI-31787, inscripciķ 1a